Training

BEWUST IN RELATIE MET MENSEN die dementeren en hun familie

Doel van de training
In de training wordt geleerd hoe je om kunt gaan met datgene wat je in relatie met vergeetachtige mensen bij jezelf tegenkomt. Dit heeft een kwalitatieve uitwerking op de ander en jezelf. Ontdekken en ervaren hoe leven en/of werken met mensen die vergeten zinvol en betekenisvol kan zijn in plaats van alleen maar triest en ellendig.

Doelgroep
De training is bestemd voor familieleden, mantelzorgers en professionele zorgverleners die ervoor kiezen om met hart en ziel aanwezig te willen zijn zonder daarbij zichzelf uit het oog te verliezen. De training is bedoeld voor mensen die zichzelf niet willen overbelasten.

Inhoud van de training
Het accent ligt op het contact tussen jou en de ander. Juist de uitwisseling hierover met elkaar blijkt waardevol in de praktijk: het motiveert elkaar en brengt mensen op nieuwe ideeën. Deelnemers die deze training gevolgd hebben geven aan:

 • dat ze beter in staat zijn zichzelf te zijn in contact met mensen die in de war zijn
 • dat zij minder hun wil opleggen en meer open staan voor wat nodig is
 • dat ze het beter aankunnen (emotioneel)
 • dat ze meer innerlijke rust ervaren
 • dat ze meer plezier ervaren
 • dat ze durven eerlijk te zijn
 • dat ze de zin ervaren van ontwikkelen

Iedere deelnemer wordt uitgenodigd aan de slag te gaan met denkbeelden over dementeren versus de werkelijkheid. Stil te staan bij gedachten, gevoelens en lichaamsreacties. Geleerd wordt wat bewust aanwezig zijn is en wat voor effect dat heeft op de dementerende en op jezelf. Ontdekken van je eigen menselijke (on)mogelijkheden. Het leren de ander in zijn waarde te laten, te respecteren en het resultaat aanschouwen. De training sluit af met je eigen -wijze in het omgaan met de mens die in de war is. Parallel aan de training loopt een counselingprogramma waarin iedere deelnemer werkt aan zijn eigen project, hiermee wordt het geleerde direct aan jou als persoon verbonden met jouw praktijk situatie. Thuis of op je werk.

Structuur
De training leert je iets wezenlijks. Dat vraagt tijd. Gedurende zeven maanden , 1 dag per maand een groepsbijeenkomst van een hele dag ( max. 12 deelnemers). Tussen twee bijeenkomsten is een kleine groepsbijeenkomst van 2 uren (4 deelnemers.). Vanaf de eerste bijeenkomst kun je er in de praktijksituatie al mee aan de slag.

Voorwaarde voor deelname training
In de training wordt de bereidheid gevraagd stil te staan bij jezelf en te delen met de ander(en). Ervaringen zullen in een kader geplaatst worden om ze beter te kunnen plaatsen.

Cursusplaats

Een mooie plek in de natuur in de buurt van Hoogwoud. Lunch zelf meebrengen.

Lesdata
dag 1- zondag 20 november
dag 2- zondag 11 december
dag 3- zondag 15 januari
dag 4- zondag  12 februari
dag 5 – zondag 12 maart
dag 6-  zondag 16 april
dag 7- zondag 28 mei

De training is ook geschikt voor ex mantelzorgers. De tijden zijn van 10.00 uur tot 16.30 uur.

De data voor de kleine bijeenkomsten worden in overleg gepland. Gezien de afstand kan dit ook individueel via skype of telefoon.

Kosten
De kosten van de training zijn €495, inclusief koffie en thee voor privé personen.

Voor degene die het via een bedrijf of organisatie vergoed krijgt wordt 21% BTW berekend.

Cursusleiding
De leiding is in handen van Marion van den Waardenberg, trainer/begeleider. Zij schreef de thesis: ‘Ontwikkelen van levenskwaliteit van dementerende mensen en hun familie’. Zij geeft de training sinds 1992 en begeleidt echtparen/families langdurig op kleine schaal. De thesis kun je via de mail opvragen als PDF via info@gezondheidsontwikkeling.nl.

Dementerende mensen horen erbij!
Hoe gaan wij daar als samenleving mee om?
Hoe haal je het beste uit de mens en wie neemt daar verantwoordelijkheid voor?

Contact
Voor meer informatie en data kunt u contact opnemen met Marion van den Waardenberg.

Terug naar het overzicht met aanbod van diensten >

 • Contact

  Heb je een vraag?

  Ik beantwoord je vragen graag! Je kunt contact met mij opnemen via het contactformulier of info@gezondheidsontwikkeling.nl.

  Stel je vraag